Lär dig matlagning i Dalarna

Dalarna har en lång och rik tradition kring matlagning. Den prestigefulla boken ”White Guide” utsåg faktiskt just Dalarna till den del av Sverige som är värd att resa till för riktigt god och bra mat. Vill du lära dig att laga till exempel raw-food eller italienskinspirerad mat? Eller vill du satsa helhjärtat på matlagning och gå en komplett utbildning till kock? Runt om i Dalarna anordnas det både korta kurser och längre utbildningar i matens tecken. Matintresserade barn och ungdomar kan exempelvis via Medborgarskolan, eller något annat studieförbund, lära sig att laga både god, enkel och nyttig mat.

Matlagning kan vara en social aktivitet

Matlagning med typiska ingredienser

Vilken sorts mat är egentligen typisk i Dalarna? Många tänker nog direkt på den kända falukorven som är många barnfamiljers räddning när magarna kurrar efter förskola och jobb. Landskapet bjuder dock på så mycket mer som t.ex. tunnbröd, viltkött och röding eller öring. Varför inte gå ihop ett kompisgäng eller några arbetskamrater och göra matlagningen till en rolig aktivitet? Flera restauranger runt om i Dalarna anordnar nämligen matlagningskurser för olika sällskap. En av de restauranger som anordnar kurser i matlagning är Banken Falun.

Restaurangen anordnar kurser i matlagning för grupper. Under en helkväll får ni laga en femrätters meny tillsammans med deras krögare. Han hjälper er igenom de olika momenten innan det är dags för avsmakningen. Det är ju så att runt omkring maten ingår det många olika delar, var och en lika viktig. Rätt råvaror, kunskap om hur dessa ska tillagas samt hur du lägger upp den färdiga rätten, är alla grundläggande delar som ingår i en härlig matupplevelse. Därtill kommer det viktiga sällskapet vid middagsbordet.

En uppsluppen form av umgänge

Att laga mat tillsammans är ett trevligt sätt att umgås på. Matlagning lättar ofta upp stämningen och är därför en utmärkt aktivitet för exempelvis arbetskompisar som vill lära känna varandra bättre. Restaurangen Smak i Falun anordnar matlagningskvällar efter dina önskemål. Är du svag för efterrätter och godis? I Ludvika anordnas en kurs i pralintillverkning. Kursen vänder sig till dig som vill lära dig att arbeta med mörk choklad från grunden för att skapa professionella praliner med fyllning. I Ludvika finns också en chans att gå en svampkurs där du lär dig vilka svampar som är bäst lämpade i mat.

Att använda sig av bra råvaror är a och o när det handlar om matlagning. Genom att gå en svampkurs får du en härlig dag i skogen där du samlar in olika svampar. Efter promenaden kommer kursens ledare tillsammans med dig och de andra i gruppen att reda ut vilka som är bra matsvampar och vilka som ni bör låta bli. Behöver du recept för att kunna laga något smarrigt av din svamp? Gå en onlinekurs genom Medborgarskolan där du får lära dig att skriva, provlaga och publicera dina egna recept.

Matlagning för alla tillfällen

Visst är det roligt att lära sig lite lyxigare matlagning men det är ändå vardagsmaten som tar störst plats i livet. Därför är det en bra idé att starta med en grundkurs i konsten att laga mat. Grundkurser finns både online, där du när som helst kan ta en lektion, och som fysiska kurser på exempelvis studieförbund. Det finns garanterat en kurs för alla. Oavsett om du vill laga en femrätters lyxmiddag, lära dig allt om godis och pralintillverkning eller laga vegetarisk mat kan du lära dig det genom att gå en kurs.