Lokala delikatesser från Dalarna

Planerar du en resa till Dalarna inom en snar framtid? Då gäller det att kartlägga restauranger och krogar för att ta vara på din tid så bra som möjligt. I Dalarna finner man många kulinariska specialiteter gjorda på lokala råvaror. Intresset för lokalproducerad mat är mycket stort och restaurangerna hakar på denna trend. Här går vi igenom några av de mest uppskattade och välbesökta krogarna i detta vackra landskap. Ett generellt tips är att boka bord i tid på de allra finaste ställena. De är ofta välbesökta när det är säsong.

Dalarna har en vacker natur och ett rikt kök

Dalarna är fullt av trevliga ställen

Eftersom vi är lite extra intresserade av just mat från bygden, har vi valt att fokusera på restauranger i Dalarna som är duktiga på det lokala köket och har bra råvaror. Först ut på vår lista har vi Banken Två Rum och Kök i Falun. Detta hemtrevliga ställe, med ett intressant namn, serverar gäster sju dagar i veckan och är experter på kött och vilt. Prova en dagens specialitet med en av deras rödvinssåser så blir du inte besviken. Banken Två Rum och Kök är både prisvärt och har riktigt bra mat.

Det går nästan inte att undvika att nämna en av de mest välbesökta krogarna i Dalarna. Lammet och Grisen är nämligen stället för alla stora sällskap, trevliga långbord och middagar som sträcker sig ända in på småtimmarna. Här – liksom i resten av området – är köttet i fokus. Vinet har valts ut av krögaren personligen. Ofta presenterar han själv sina favoritviner för gästerna. Här finns också ett imponerande stort utbud av ölsorter för den som hellre vill utforska ny och god öl.

Några lyxiga alternativ

Den som har tillbringat tid i Dalarna och i Sälen har säkerligen hört talas om Mezzo. Detta är en krog av det finare slaget. Här bör du boka bord minst någon vecka i förväg om du prickar in en helg när du kommer på besök. Tack vare de färska råvarorna kommer semesterfirare såväl som lokalbefolkning hit regelbundet. Det är ofta Ingen garanti att lokalmärkt mat faktisk är odlad i Dalarna. Dock kan du vara säker på att allting är från orten när du besöker Mezzo.

Detsamma gäller med Toppstugan Grönklitt som ligger i Orsa. Den här krogen nämns ofta som det stället i Dalarna som har bäst utsikt. Maten är en blandning av vilt, hjort och det som är nyfångat – även kallat ”dagens fångst”. Rätterna här är bland de bästa man kan få i området. Dock är det sällan måltiden som gästerna pratar om på hemvägen. Det är snarare den sagolika utsikten över landskapet och sjön. Denna utsikt kan man avnjuta vart man än sitter i restaurangen.

Upptäck ny mat i vacker natur

Dalarna är verkligen platsen för dig som uppskattar en häpnadsväckande naturupplevelse och roliga aktiviteter som vandring, skidåkning eller camping. Detta i kombination med en kultur som tar tillvara på lokala råvaror och det lokala köttet gör att detta landskapet är perfekt för de som vill ha en semester inom Sveriges gränser. Oavsett om du ska iväg på en weekend med vännerna eller med din partner på något romantiskt, finns det mycket att välja på när det kommer till upplevelser och mat.