Vad ska man äta i Mora?

Dalarna är ett av Sveriges mest kända och besökta landskap, det är även här den lilla tätorten Mora ligger. I Mora erbjuds du inte bara möjligheter till utomhusaktiviteter och vintersporter, det finns även chans att få nya kulinariska upplevelser. I Dalarna använder man sig till stor del av närproducerade produkter. Nästan alla restauranger erbjuder ekologiska och närodlade råvaror. Vare sig det gäller ost, mjölk, korv, kött och grönsaker, till och med choklad och öl, kan du få prova dessa produkter med en äkta smak av Dalarna när du befinner dig här. Varför inte ta och prova de typiska rätterna för orten: söpäron och kolbotten?

Mora är hem för flera ostmakare och deras företag

Mora erbjuder ekologiska råvaror och mattradition

Dalarna är känt för sina många gårdsbutiker och ekologiska bönder. Det är dock inte bara odlingen som gör Dalarna och framför allt Mora till matälskarens Mecka. Det finns också ett stort antal bryggerier för såväl öl som must, samt många mejerier och rökerier. Det är med stolthet Moraborna fortsätter med sin matproduktion och tradition. Ju bättre råvarorna är, desto bättre blir rätten som sedan tillagas. Det är därför inte så konstigt att du kan hitta flera gourmetrestauranger i trakten som har så mycket mer att erbjuda än Vasaloppet.

Den typiska traditionella maten är rökt. Det beror på att det förr var lättare att bevara rökt kött. En populär rätt som är en klassiker på restaurangerna i Mora är rökt sill med löksås. Rätten serveras oftast med kokt potatis och kokta morötter. Det har idag dessutom tillkommit lite olika variationer på rätten. Man äter också mycket kött, både vilt, nöt och fläsk. Det cirkulerar rykten om att älgfärsbiffar ska vara den traditionella rätten för orten men det råder det delade meningar om. Några anser nämligen att det rårakor med fläsk medan andra anser att det är dalafilé med äppelportvinssås.

Ett slag för naturen och miljön

Denna mångåriga mattradition om hur man odlar de bästa råvarorna samt tar hand om sin boskap för givetvis med sig ett ansvar, ett ansvar att ta hand om naturen och miljön. Mora har därför sedan början av 60-talet aktivt arbetat för att bibehålla en så god natur och allmänhälsa som möjligt. Detta har lett till att ortsbefolkningen är några av de gladaste och hälsosammaste i Sverige. Orten har också blivit en riktlinje för vad andra städer och orter strävar efter.

Matproduktionen anses vara en av Sveriges bästa och både djurhållning, odling samt skörd har en väldigt hög standard. Även detta sätter en god riktlinje och är ett föredöme för hur andra jord- och lantbruk kan sköta sina verksamheter. Det är därför inte konstigt att flera gårdsmässor hålls i just trakterna kring Mora. Flera av restaurangerna finns även med på White Guides lista över Sveriges absolut bästa restauranger, bland annat just för att de serverar ekologisk och närodlad mat av högsta och bästa kvalitet.

Bra mat, god miljö och lycklig ort

Dalarna är verkligen ett av Sveriges matmeckan. Vill man äta så bra mat som möjligt så ska man göra det i Mora. Vare sig det handlar om en vanlig lunch eller om man ska fira något speciellt kan man boka in sig på någon av de restauranger som finns på orten. Det är roligare att äta mat som man vet har odlats och tagits fram på det allra bästa sättet. Det gör att det smakar bättre och man kan dessutom sträcka lite extra på sig då man vet att man har gjort ett grönt och rättvist val.